Välkomna att fira Sankt Georg på Södersved med Värmdö Sjöscoutkår.
Vi samlas klockan 10.00 på stora parkeringen vid Södersveds havsbad och har en gemensam avslutning senast klockan 14.00. Hela familjen är välkommen!
Under dagen kommer vi leka, tävla under lättsamma former, äta korv, lära känna Göran och draken och träffa massor av kompisar.
Anmäl nedan, meddela även till din avdelningsledare hur många som kommer.
Kåren säljer korv för att samla in pengar och det går bra att betala med swish.
Ta även med eget fika.
Väl mött!
Värmdö sjöscoutkår
Anmälan | https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=ithJqt_uSUyXrBvytntAgqYsrSRJXCxGtOcYrRkVu0ZUQkU0UjNHSjdMSzZOTkNPSlhSOEdJNTNOMC4u |
Om Sankt Georgsdagen
Sankt Georgsdagen över hela världen och runtom hela Sverige samlas scouter för att minnas den tappre riddaren och sedermera helgonet Sankt Georg.
Många kårer passar på att ha aktiviteter, ofta läser man legenden om Sankt Georg och draken, arrangerar en fest eller ett evenemang.
Sankt Georgsdagen, efter Sankt Georg eller Sankt Göran, är en årligen återkommande högtid (den 23 april) som firas av scouter världen över eftersom Sankt Göran är scouternas skyddshelgon.
Historien om Sankt Georg
Sankt Georg, i Sverige även kallad Sankt Göran, Sankt Jörgen och Sankt Örjan, var en riddare som levde på 200- och 300-talen. Man vet inte så mycket om hans liv, men han föddes i nuvarande Turkiet och tjänade som officer i armén. Det sägs att han lyckades omvända kejsarinnan Alexandra till kristendomen och att han därefter blev gripen, torterad och dödad på order av kejsaren.
Legenden säger att Sankt Georg vid ett tillfälle räddade en stad och dess prinsessa från en våldsam och hotfull drake. Besöker man Stockholm kan man se en staty av Bernt Notke som heter Sankt Göran och draken.
Sagan
Invånarna i staden Selene var drabbade av något fruktansvärt. En stor och hotfull drake bodde i en närliggande sjö. Draken tvingade befolkningen att ge honom två får varje dag att äta. Om folket inte gjorde som han befallde tog han livet av människor och åt dem istället. Så småningom fick man ont om får i staden, eftersom nästan alla hade offrats åt draken. Man gav därför draken ett får om dagen och därutöver en människa istället för det andra fåret. För att bestämma vem som skulle offras drog invånarna i Selene lott.
En dag ville det sig inte bättre än att kungens av Selene dotter drog lotten och skulle ges som mat åt draken. Kungen blev så klart förtvivlad och bad till folket att han skulle få köpa sin dotter fri med guld och silver, men människorna sade nej. Eftersom de hade offrat sina barn och kungen hade godkänt drakens krav skulle även hans barn offras. I annat fall lovade befolkningen att bränna kungen. Prinsessan klädde sig därför i fina kläder och guldkrona på huvudet. Hon gick ned till sjön och inväntade att draken skulle komma.
Bäst som prinsessan stod vid sjön kom riddaren Georg ridande förbi. Han fick se prinsessan, nedstämd och ensam. Riddaren Georg prinsessan vad som stod på och hon berättade att hon skulle offras till den grymma draken. Georg lovade att rädda prinsessan och i samma ögonblick steg draken ur sjön, vred och arg. Riddaren satte sin häst i full galopp och spetsade draken med sitt vassa spjut. Draken föll till marken, sårad men levande. Georg uppmanade prinsessan att binda sitt bälte kring drakens hals och så gjorde hon. I bältet leddes draken till staden och stadsborna blev utom sig av rädsla när de såg draken komma. Då förklarade riddaren att ingen skulle behöva vara rädd och dräpte den sedan. Därefter levde de i frid från den hemska draken.